Kunststof overal

Informatie

Rubber

bla

Welke soorten rubber zijn er?

Natuurproduct of kunststof?

 

Er bestaat natuurlijk rubber (vooral gemaakt uit natuurlijke stoffen) en ‘synthetisch rubber' dat in de fabriek wordt gemaakt.

 

Rubber uit de natuur!

Natuurlijk rubber wordt gemaakt uit het sap van de rubberboom. Deze bomen groeien in de tropen. Als je de bast open snijd komt er een soort melkwitte sap uit, latex. In dit sap zweven rubberdeeltjes in water. Mensen doen daar zuur bij en zo krijg je rubber! Maar met dit rubber kun je nog niet zoveel. In een fabriek doen mensen er zwavel bij terwijl ze het rubber verwarmen en ontstaan er meer verbindingen tussen de verschillende lange moleculen. Dit proces noem je vulcaniseren. Pas dan kan het rubber gebruikt worden om elastiekjes of bijvoorbeeld rubber handschoenen van te maken.

 

Rubber uit de fabriek!

Vroeger was alleen natuurlijk rubber bekend. De vraag naar rubber werd groter dan de rubberboomplantages konden leveren. Later gingen mensen natuurlijk rubber namaken in de fabriek (zie hoe worden rubber voorwerpen gemaakt?). In de fabriek kunnen allerlei verschillende combinaties van stoffen worden gemaakt. Er bestaan dan ook heel veel soorten rubber. Elke soort heeft specifieke eigenschappen voor bepaalde toepassingen.

Net als andere kunststoffen wordt synthetisch rubber gemaakt uit aardolie (zie hoe worden rubber voorwerpen gemaakt?) In de fabriek kunnen mensen zelf bepalen welke stoffen er in gaan. Hiermee kunnen ze de rubbers allerlei eigenschappen geven. Ook bij synthetisch rubber wordt in de fabriek gevulkaniseerd om het rubber stevig en elastisch te maken.  

Natuurlijk rubber wordt nog steeds gebruikt voor bijvoorbeeld elastiekjes en rubberen handschoenen. Het meeste natuurlijke rubber komt uit Azië. Maar synthetisch rubber wordt het meest gebruikt: 60% van de wereldwijde productie bestaat uit synthetisch rubber.