Kunststof overal

Informatie

Rubber

bla

Waar wordt rubber voor gebruikt?

Voor van alles!

 

Rubber is niet weg te denken uit de samenleving. Wat denk je bijvoorbeeld van fietsen en auto's zonder banden? Er zit ook vaak rubber in zolen van sportschoenen, in wetsuits, spenen, elastiekjes, laarzen, fietszadels, gummen, stopjes, in stuiterballetjes maar ook in kauwgum!

 

Banden

Tractorbanden, autobanden, fietsbanden: allemaal producten die tientallen verschillende soorten rubber bevatten (zie ook Hoe worden rubber voorwerpen gemaakt?) Het meeste rubber dat in de wereld wordt gemaakt gaat in banden.

Je zult misschien denken dat er niet zoveel te onderzoeken valt aan banden. Als een band goed is, is hij toch goed? Maar in de bandenfabriek doen mensen nog steeds onderzoek naar banden met betere eigenschappen en andere samenstellingen. Elke band wordt zogezegd gemaakt volgens een ander ‘recept'. Je kunt je voorstellen dat de eigenschappen van een autoband anders zijn dan die van een fietsband.

Een band moet schokken opvangen. Het profiel van een band zorgt voor een goede grip op de weg. Als je door een plas rijdt kan het regenwater via de geultjes in het profiel wegstromen.

Zo kunnen de soorten rubber en andere stoffen per band verschillen, maar ook het profiel verschilt per band. Voor de auto heb je bijvoorbeeld winter- en zomerbanden. Met winterbanden moet je ook in de sneeuw voldoende grip op de weg hebben. Je kunt je voorstellen dat er dan andere eigenschappen nodig zijn dan bij zomerbanden.