Kunststof overal

Informatie

De fabriek

bla

Een tweede leven voor rubber en kunststof

Recycling

Je hebt minimaal Flash 8 nodig om deze slideshow te kunnen bekijken. Download de gratis Flash player.

Als je deze tekst ziet kan het ook zijn dat je Javascript uitgeschakeld hebt staan. Als dat zo is, schakel deze dan in.

 

Rubber en kunststof kunnen worden hergebruikt. Dat heet recycling.

 

Kunststof voorwerpen hergebruiken

Verschillende kunststof voorwerpen worden opnieuw gebruikt: denk maar aan de statiegeldflessen voor frisdrank.

Ander afval wordt afgebroken om er in de fabriek weer wat nieuws van te maken. Kunststofafval kan worden vermalen of gesmolten. De resten kunnen dan gebruikt worden om er weer andere kunststofvoorwerpen van te maken. Afval kan ook met behulp van chemische stoffen worden afgebroken tot de basis bouwstenen. Uit deze bouwstenen worden dan weer nieuwe voorwerpen gemaakt. Soms hebben de kunststoffen in hun ‘tweede leven' een hele andere toepassing dan in hun eerste leven. Zo worden uit verpakkingen voor vleeswaren en groente o.a. kledinghangers en meubelen gemaakt. En uit speelgoed afvalcontainers!

 

Zuinig met aardolie

Kunststof wordt gemaakt uit aardolie. De aardolievoorraad op aarde is beperkt. Er wordt echter slechts 4% van de totale wereldproductie aan aardolie gebruikt voor het produceren van kunststoffen en rubber. Toch is het belangrijk om deze grondstof te sparen door kunststoffen te recyclen.

 

Autobanden hergebruiken

Ook banden kunnen worden gerecycled. De band wordt in stukjes gebroken en schoongemaakt. Het staaldraad wordt eruit gehaald. Het rubber komt vervolgens terug in bijvoorbeeld rubbertegels of weer in banden.