Kunststof overal

Informatie

Kunststof

bla

Waar wordt kunststof voor gebruikt?

Kijk maar eens om je heen!

 

Je komt kunststoffen de hele dag overal tegen. Je smartphone is bijvoorbeeld deels gemaakt van plastic. Hierdoor is je smartphone licht, beschermd tegen vallen en niet zo duur. Maar ook de TV, je laptop en DVDs zijn grotendeels van kunststof gemaakt. En denk maar eens aan allerlei andere dingen die je in huis tegenkomt: de waterkoker, de stofzuiger, wasmiddelflessen en boterhamzakjes.

En wat denk je waar je kleding van gemaakt is? Veel van je t-shirts zijn waarschijnlijk gemaakt van polyester. Maar ook spijkerbroeken, sokken, ondergoed, lakens en handdoeken bevatten kunststof.

 

Sporten

Kunststoffen worden bijvoorbeeld gebruikt voor kleding voor bergbeklimmers, skischoenen, tennisrackets, tennisballen, surfpakken, handschoenen van keepers of kogelvrije vesten en astronautenpakken. In de fabriek kunnen mensen kunststoffen precies zo maken als zij willen zodat ze geschikt zijn voor bepaalde toepassingen. Een surfpak moet bijvoorbeeld water buiten houden, maar lucht niet. En tennisballen moeten goed stuiteren.

 

Auto

Ook in de auto vind je heel veel kunststof: denk maar eens aan het dashboard, de stoelen, de riemen, de koplampen en ga zo maar door. En natuurlijk zit er rubber in de autobanden (zie waar wordt rubber voor gebruikt?). De onderdelen die van kunststof zijn werden vroeger gemaakt van metaal of glas. Kunststof is veel lichter dan metaal en glas. De auto's verbruiken daarom minder benzine.

 

Eten en drinken

En denk maar eens aan eten en drinken: frisdrankflessen zijn vaak gemaakt van kunststof. Deze plastic flessen zijn veel lichter dan glazen flessen die vroeger gebruikt werden. Maar ook de verpakkingen van vlees, groente, chips en snoep zijn vaak van kunststof. Kunststof verpakkingen houden het voedsel vrij van vocht, lucht en vervuiling waardoor het langer vers blijft. Voor magnetronmaaltijden worden microgolfbestendige verpakkingen gemaakt.