Voordelen van kunststof

Waarom gebruiken we zoveel kunststoffen? Dat begrijp je al als je naar enkele toepassingen kijkt. Een plastic verpakking voor appels is goedkoop, licht van gewicht, doorzichtig en met een tekst en afbeeldingen te bedrukken. Een kunststof kozijn is mooi in allerlei vormen te maken, is duurzaam en hoeft nooit geschilderd te worden.

Voedsel wordt vaak verpakt met kunststof. Bekijk het filmpje over kunststof verpakkingen hieronder en ontdek dat kunststof verpakkingen handig en duurzaam zijn. Ook voorwerpen rondom en in het huis zijn vaak gemaakt van kunststof. Denk bijvoorbeeld aan de kozijnen.

 

Vervangen

Je kunt bovenstaande voorbeelden van kunststoffen beschouwen als vervangers van de oude, natuurlijke grondstoffen. Door de plastic appelverpakking hoef je geen papieren zakken meer te gebruiken. Het kunststof kozijn komt in de plaats van het houten. En dat vervangen heeft veel voordelen: het is goedkoper, makkelijker in gebruik, mooier, langer bruikbaar etc.

Verbeteren

We hebben ook geleerd om de kunststoffen steeds beter te maken. Plastic bouwmaterialen die niet verkleuren in UV-licht. Of regenjacks waarin je geen last hebt van zweten. En ook op medisch gebied zijn kunststoffen van groot belang. Denk maar eens aan ooglenzen, gewrichten en hartkleppen van kunststof.

 

Zijn er ook nadelen?

Het gebruik van kunststoffen levert ook nadelen. Het gebruik als verpakkingsmateriaal levert veel afval. Verder neemt o.a. door het maken van kunststoffen onze voorraad aardolie in de bodem op. Daarom doen we nu veel onderzoek naar het recyclen van kunststoffen en het maken van kunststof uit andere (bijv. plantaardige) grondstoffen.

 

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive