Wat is rubber?

Eigenlijk is het een beetje gek om rubber op deze website te bespreken. Het is namelijk geen kunststof. Rubber wordt niet door mensen gemaakt. Rubber is een natuurproduct, het komt uit een boom. De rubberboom, die heel vroeger alleen voorkwam Zuid-Amerika. Maar later is die boom door de mensen ook naar andere continenten gebracht. En daardoor heb je ook in andere warme streken rubberplantages.

 

Rubbermoleculen zijn polymeermoleculen

Nou is er wel een reden om rubber hier te bespreken. Als je bijvoorbeeld naar de moleculen “kijkt”, waaruit het opgebouwd is, ‘zie’ je dat het polymeermoleculen zijn. Daarin lijkt rubber dus op kunststoffen. Er is nog een andere reden. De rubber zoals we die uit de boom halen kunnen we niet zomaar gebruiken. Daar moeten we in de fabriek nogal wat aan doen voordat we er elastiekjes, fietsbanden of afdichtrubbers van kunnen maken.

Maar … we maken ook rubber

Er is nog een derde reden. Over de wereld ontstond een grote vraag naar rubber. En daardoor gingen mensen proberen om rubber in de fabriek te maken. Zo ontstond synthetische rubber: rubber dat door mensen is gemaakt. Qua moleculen lijkt synthetisch rubber op natuurlijk rubber. Synthetische rubber is dus een kunststof die uit aardolie gemaakt wordt. En die net als de natuurrubber rekbaar en veerkrachtig is, maar soms net iets andere eigenschappen heeft.

Soorten rubber

Er zijn twee soorten rubber. Lees hier meer over de soorten rubber. 

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive