Wat is kunststof?

Patatbakjes, colaflesjes, folie om groente en fruit, oortjes voor muziek, je pinpas, je broodtrommel, .... Allemaal plastic. Als je er even over nadenkt is er heel veel plastic om ons heen. Plastics worden ook wel kunststoffen genoemd. In de praktijk gebruiken we de woorden plastic en kunststoffen door elkaar heen.

Kunststoffen

Kunststoffen zijn door de mens bedacht en gemaakt. We gebruiken ook stoffen die we zo uit de natuur halen. Voorbeelden van die natuurlijke stoffen zijn hout, klei of water. Kunststoffen maken we in fabrieken. Vroeger haalden we de grondstof daarvoor alleen maar uit aardolie. Maar tegenwoordig gebruiken we ook plantaardige grondstoffen zoals mais of aardappelen.

Aardolie

Oliemaatschappijen pompen die aardolie uit de aardbodem en vervoeren die naar de fabrieken: raffinaderijen. Daar splitsen ze de aardolie in veel verschillende delen. Een van die delen verbranden we als brandstof in motoren, bijv. benzine of diesel. Een ander deel vormt de grondstof voor kunststoffen.

 

Waarvoor gebruiken we kunststoffen?

De kunststoffen die we maken worden voor het grootste deel (circa 40%) gebruikt als verpakkingsmateriaal. Ook een groot deel (circa 20%) vinden we terug in de bouw. Verder komen we kunststoffen nog tegen in bijv. auto’s (circa 10%) en in bijvoorbeeld tv’s en computers (ca 6%).

 

Lees meer over de verschillende soorten kunststoffen die bestaan. 

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive