Bijzondere kunststoffen

We maken voor verschillende toepassingen heel verschillende kunststoffen. De eigenschappen van die kunststoffen bepalen we door de juiste grondstoffen (monomeren) te kiezen. Maar ook door allerlei extra stoffen aan die kunststoffen toe te voegen. Bijv. om het zachter te maken, of tegen UV-licht te beschermen, of als brandvertrager of ontschuimer in verf. En zo maken we kunststoffen met precies die eigenschappen die we willen hebben. En dat gaat heel ver. Want inmiddels bestaan er kunststoffen die stroom geleiden. En zelfs licht geven.

Geleidende kunststoffen 

Electrische geleiding? Dat gebeurt door metalen. Niet door kunststof. Kunststof is een isolator. Dat leerde je waarschijnlijk. Maar nee, toch bestaan er geleidende kunststoffen. Wetenschappers doen heel veel onderzoek naar kunststoffen. Wat dus in feite betekent dat ze goed naar de polymeermoleculen kijken en naar de monomeren waaruit die zijn gemaakt. En zo vonden zij monomeren, die kunnen polymeriseren tot kunststoffen die elektriciteit kunnen geleiden. In 2000 werd voor dit onderzoek de Nobelprijs voor scheikunde toegekend.

Lichtgevende kunststoffen

Chemici, natuurkundigen, technologen en andere wetenschappers zochten verder. Zij ontdekten dat je die geleidende plastics ook zo kan maken dat ze licht uitzenden. Dat gebeurt door hele dunne folies die verwerkt kunnen worden in beeldschermen, die een mooi gekleurd en scherp beeld geven. Omdat ze duur waren zag je ze eerst in kleine beeldschermen zoals die van smartphones. Je hebt misschien wel een smartphone met een OLED-scherm. Je hebt kans dat daar zo’n geleidend plastic in verwerkt zit. Maar nu de prijs wat gezakt is, zie je ook al OLED-tv’s.

Behang

OLED-schermen zijn niet alleen goede beeldschermen, ze gebruiken ook nog eens minder elektriciteit. Dat komt doordat ze geen achtergrondverlichting (zoals bij lcd-schermen) hebben. Die OLED-schermen zijn superdun. En bedenk je eens, het zijn toch kunststoffen. Zou je ze dan niet kunnen oprollen? Of als een behangetje op de muur kunnen plakken?

Zelfhelend kunststof

Wat dacht je van kunststof dat zichzelf repareert als het kapot is? Lees meer over deze zelfhelende kunststoffen.

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive