Composieten

We zijn continu bezig met het bedenken en onderzoeken van nog betere, sterkere en lichtere kunststoffen. Zo willen we frames van racefietsen nog lichter maken. Of nog stevigere en vooral lichtere propellers voor windmolens die elektriciteit opwekken. Of nog beter materiaal voor de bouw van vliegtuigen. Voor die doelen gebruiken we kunststoffen die we composieten noemen. Hieronder vind je voorbeelden van voorwerpen waar composieten in verwerkt zijn. 

Vezels

Eigenlijk zijn composieten geen kunststoffen, maar combinaties van kunststoffen met versterkingsvezels. Denk eens aan gewapend beton. Daarin versterkt een ijzeren vlechtwerk het beton. In een composiet gebeurt net zoiets. In de fabriek maken we dan een thermoharde kunststof die we versterken met versterkingsvezels , bijvoorbeeld glasvezels of koolstofvezels. Een weefsel van koolstofvezels kan worden doordrenkt met bijvoorbeeld epoxyhars (een kunsthars). Als de epoxyhars uithardt vormt de epoxy een stevig netwerk waarbij de koolstofvezels zorgen voor extra versterking en verstijving. Zo krijg je een composiet: heel sterk en licht. Van dit composiet maken ze onder andere polyester jachten, windmolen rotoren, vliegtuigen en sluisdeuren.

Andere toepassingen

Hierboven las je eigenschappen die speciaal voor composieten gelden. Maar er zijn heel veel composieten. Door heel precies de juiste harsen en de juiste vezels (dus daarmee de juiste moleculen) te kiezen kun je composieten met de juiste eigenschappen maken. Voor een Formule 1 raceauto gebruik je weer andere dan voor een sluisdeur. En voor het bouwen van een drone weer heel andere dan voor het bouwen van delen voor een brug.

Meer weten over andere soorten kunststof? Ga terug naar de pagina over soorten kunststof.

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive