Zelfhelend kunststof

Het was al verrassend dat je beeldschermen tegenkomt die lichtgevende kunststoffen bevatten. Maar het wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen biedt nog veel meer verrassingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van kunststof dat als het kapot is zichzelf repareert?

Zelfhelend kunststof

Veel mensen vinden een hoesje om hun smartphone niet mooi of een beetje suf. Zij hebben hem gewoon in hun broek- of jaszak. Of los in hun tas. Daardoor loopt je smartphone krassen en krasjes op de behuizing en het scherm op. Door sleutels, door munten of andere voorwerpen. En als dat vaak gebeurt gaat je mobiele telefoon er lelijk uitzien. Er bestaan tegenwoordig mobieltjes met een buitenkant die gemaakt is van zelfhelend kunststof. Je kunt prachtig zien hoe dat werkt. Je maakt er met een munt een kras op. En als je na een half uurtje kijkt, blijkt de kras (vrijwel) verdwenen.

Hoe werkt het?

Er is veel onderzoek gedaan naar dat zelfhelend kunststof. In de eerste vormen verwerkten de makers extra bolletjes met grondstof van de kunststof. Op de plek van de beschadiging gaan die bolletjes kapot en reageert de grondstof (de monomeer dus) tot nieuwe plastic. Er was dus eigenlijk een reserve voorraad grondstof ingebakken om reparaties uit te voeren. Een andere manier is om het zelfhelende plastic minuscule kanaaltjes te voorzien. Die kanaaltjes zijn gevuld met een gel, die bij beschadiging vrijkomt. De gel vult de beschadigde plek en wordt hard. Fabrikanten zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren om zelfhelende kunststoffen te maken en te verbeteren.

Grotere gaten

Inmiddels zijn de onderzoekers en ontwikkelaars ook een eind op weg naar zelfhelend kunststof dat grote beschadigingen kan repareren. Denk daarbij aan het herstellen van kunststof-autobumpers, die bij het parkeren beschadigd raken. Of aan het plakken van een gaatje in je fietsband. Of krassen op je brillenglazen. We zijn vergevorderd met dit onderzoek, maar nog lang niet klaar. Maar zou er een tijd komen dat we kapotte kunststof voorwerpen met een beetje wachten en eventueel wat verwarmen weer maken?

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive