Recycling

Tegenwoordig proberen we zoveel mogelijk te recyclen. Dit doen we omdat we zuinig met onze natuurlijke grondstoffen moeten omgaan. Het scheiden van ons afval helpt doordat we dan minder natuurlijke grondstoffen hoeven te gebruiken. Vroeger werd alleen nog gft-afval (groente, fruit en tuinafval) en papier en glas apart ingezameld. Kunststofflessen gaan via een statiegeldsysteem. Tegenwoordig zijn er ook speciale containers of zakken voor plasticverpakkingen. Kijk in jouw gemeente hoe plasticafval wordt ingezameld!

Wel of niet recyclen

Niet alle kunststoffen kunnen we recyclen. Thermoplasten zijn zeer geschikt voor recycling. Thermoplasten kan je weer verwarmen om er vervolgens iets anders van te maken. Met thermoharders gaat dat niet. Thermoharders gaan nu nog mee in de restafvalverbranding.

Codes

Op kunststofverpakkingen zie je vaak een code staan, drie rondlopende pijltjes met daarin een cijfer en/of een afkorting. Dit geeft aan welk soort kunststof het is en helpt de afvalverwerkers de kunststoffen op de juiste manier te sorteren. Elke kunststofsoort moet namelijk op een eigen manier worden verwerkt. Dit komt onder andere doordat elke kunststofsoort bij een andere temperatuur vloeibaar wordt.

Klik hier voor meer informatie over de codes en afkortingen

Recycleproces

Na inzameling worden de verschillende kunststofsoorten gesorteerd door een sorteerinstallatie. Het gesorteerde materiaal wordt in balen geperst en gaan naar recyclers toe. De recyclers vermalen de balen kunststoffen tot snippers, maken ze schoon en smelten ze en maken er vervolgens kunststofkorrels (regranulaat) van. De kunststofkorrels gaan vervolgens naar fabrieken toe waar zij grondstof zijn voor nieuwe kunststofproducten. Zo is het cirkeltje weer rond: gerecycled.

Circulaire economie

Steeds vaker hoor je dat de wereld toe wil naar een ‘circulaire economie’. Dit betekent dat voor alles wat we maken, we voortaan gebruik maken van herbruikbare grondstoffen in plaats van aardolie en aardgas. Ook de kunststof- en rubberindustrie wil dit graag. Dat kan door van afval weer regranulaat te maken. Om dit te bereiken is het dus belangrijk dat we allemaal onze kunststofproducten recyclen!

In de paper Een nieuwe kijk op Rubber- en Kunststof lees je meer over de productie en hergebruik van kunststoffen.
Bron:www.rehthinkplastics.nl

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive