Kunststof overal

Informatie

De fabriek

bla

Werken in de rubber- en kunststofindustrie

Is de procesindustrie iets voor jou?

Je hebt minimaal Flash 8 nodig om deze slideshow te kunnen bekijken. Download de gratis Flash player.

Als je deze tekst ziet kan het ook zijn dat je Javascript uitgeschakeld hebt staan. Als dat zo is, schakel deze dan in.

 

Synthetisch rubber en kunststoffen worden in de fabriek gemaakt. Grote delen van de productieprocessen zijn geautomatiseerd.

 

De procesindustrie

De procesindustrie is eigenlijk de ‘maakindustrie'. In de procesindustrie worden stap voor stap, met automatisch werkende apparatuur, producten gemaakt.

 

Procesoperators

Alles gebeurt in een fabriek dus met machines. Maar er moeten wel mensen bij zijn die de machines in de gaten houden en storingen oplossen. Dit zijn de procesoperators. De procesoperators moeten dus ook precies weten wat er in de machines allemaal gebeurd. Zij werken niet alleen, maar in ploegen van enkele andere operators. Operators werken ook wel eens 's avonds en 's nachts omdat de meeste processen dag en nacht doorlopen.

Procesoperators zitten vaak in de controlekamer waar zij via een computerscherm (een deel van) het productieproces in de gaten moeten houden. Maar ook in de fabriek zelf lopen procesoperators rond om de fabrieksinstallatie te controleren en bij storingen in te grijpen. De procesoperators zijn dus verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen in de fabriek!

Bekijk het filmpje van een procesoperator die bij DOW werkt; een kunststoffabriek in Terneuzen.

Laboranten

In de procesindustrie werken ook vaak laboranten. Zij controleren bijvoorbeeld de kwaliteit van de grondstoffen.

 

De rubber- en kunststofindustrie

In de rubber- en kunststofindustrie zijn er bedrijven die kunststoffen of rubber produceren. De eindproducten van deze bedrijven zijn bijvoorbeeld vellen rubber of kunststofkorrels. Andere, kunststof- en rubberverwerkende bedrijven maken hier dan een gebruiksvoorwerp van.

Er zijn heel veel verschillende soorten kunststoffen en rubber. De rubber- en kunststofindustrie heeft dan ook heel veel verschillende richtingen waarin je kunt gaan werken, bijvoorbeeld in de verpakkingen, de bouwmaterialen, de leidingsystemen of de banden.

 

Opleiding Proces- of laboratoriumtechniek

Als je in de procesindustrie wilt gaan werken kun je na het vmbo kiezen voor een opleiding Procestechniek. Als je laborant wilt worden kun je kiezen voor een opleiding Laboratoriumtechniek.

Kijk hier voor meer informatie over opleidingen en beroepen in de procesindustrie.