Welke soorten kunststof zijn er?

Heel veel! Je kunt ze indelen in drie groepen

Er zijn heel veel soorten kunststoffen. Je kunt ze indelen in drie groepen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren.

Thermoharders

Thermoharders zijn harde plastics. Je kunt ze niet bekrassen en je kunt er moeilijk een stukje afbreken. Thermoharders houden dezelfde vorm als je ze verwarmt. Toepassingen van thermoharders zijn stopcontacten, surfplanken, vliegtuigen, tennisrackets, zeilboten, vulling voor matrassen en kussens (PUR-schuim).

Thermoplasten

Thermoplasten veranderen van vorm als je ze verwarmt. Je kunt ze dan in een bepaalde vorm persen. Als de thermoplast weer afkoelt houdt hij zijn nieuwe vorm. Toepassingen van thermoplasten zijn koffiebekertjes, frisdrankflessen (PET-flessen), kleding, afvoerbuizen en folie. Dit materiaal kan in de fabriek door verwarmen dus in de gewenste vorm worden gemaakt. Je hebt vast wel eens gehoord van PVC; dat is ook een thermoplast. PVC wordt veel gebruikt in de bouw. Denk maar aan buizen, raamkozijnen en vloerbedekking. Maar ook creditcards bevatten PVC. Ook nylon (voor o.a. kleding) en piepschuim zijn voorbeelden van thermoplasten.

Elastomeren

Elastomeren bevatten thermoharders én thermoplasten. Rubber is een elastomeer (zie ook Wat is rubber?). Voorbeelden van toepassingen van elastomeren zijn autobanden en schoenzolen, elastiek en spenen.

Welke soorten kunststof zijn er?
Kunststof Leerling Lesgeven

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive