Hoe worden kunststof voorwerpen gemaakt?

Het begint allemaal met aardolie

In de fabriek maken mensen kunststoffen uit aardolie. Aardolie wordt uit de grond opgepompt.

Aardolie is een mengsel van allerlei koolwaterstoffen met hele lange slierten als moleculen.

In een raffinaderij zuiveren ze dit mengsel door destillatie. Bij destillatie scheid je vloeistoffen met een verschillend kookpunt van elkaar. Uiteindelijk blijven brandstoffen over, bijvoorbeeld benzine en kerosine (voor vliegtuigen), maar ook stoffen waar kunststoffen uit gemaakt kunnen worden. Deze stoffen moeten daarom eerst ‘gekraakt' worden: de lange moleculen worden in stukjes gebroken zodat je stoffen over houdt die bestaan uit kleinere moleculen: de bouwstenen voor kunststof. 

In de kunststoffabriek

Mensen in de fabriek kunnen nu kiezen welke van deze bouwstenen ze aan elkaar willen zetten om een bepaalde kunststof te maken. In een kunststoffabriek krijg je dan bijvoorbeeld korrels of poeder uit de machine. Maar daar heb je nog niet zoveel aan. Hoe kom je nou aan een kunststof glas, een CD-hoesje of aan een frisdrankfles? Kijk eens naar het filmpje van de glazenfabriek.

Verwerken: hoe maak je een frisdrankfles?

In de fabriek kunnen ze een fles maken uit kunststofkorrels. Eerst maken ze een hele kleine fles, in het formaat van een reageerbuisje. Ze maken de korrels daarvoor warm, stoppen de hete kunststofmassa in een soort spuit en spuiten die in een vorm (een mal). Denk maar aan een bakvorm voor cakejes! Alleen worden de warme korrels in een buisjesvorm gestopt. Dit heet ‘spuitgieten'. Dan heb je een massief stukje kunststof in de vorm van een buisje. Hoe krijg je nou een holle fles zodat je frisdrank in de fles kunt doen? Het buisje gaat in een ander apparaat dat de vorm heeft van de uiteindelijke fles. Dan blazen ze lucht in de buis zodat de warme kunststof tegen de rand aan gaat zitten en je een holle fles overhoudt! Je kent misschien wel het woord PET-fles. PET is een afkorting van de kunststof waaruit de fles is gemaakt: Polyethyleentereftalaat, een hele mond vol! Nu weet je dus hoe PET-flessen worden gemaakt! Kijk ook eens naar dit filmpje over de productie van flessen.

Hoe worden kunststof voorwerpen gemaakt?
Kunststof Leerling Lesgeven

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive